Witam w Chabaziewie

Witam w Chabaziewie

niedziela, 21 sierpnia 2016

Keczup, kozi ser i kurkuma

Pomiędzy pracami ogrodowymi, które sprowadzają się głównie do koszenia i obrywania przekwitłych kwiatów zajmuję się słoikowaniem czyli różnego rodzaju przetworami.

Ponieważ cukini mam olbrzymie ilości cały czas nadal kombinuję co jeszcze i właśnie natknęłam się na przepis:


Keczup z cukini

- 11/2 kg cukini,
- 3 duże czerwone papryki,
- 0,5 kg cebuli,
- 2 -3 słoiczki koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka cukru,
- 3/4 szklanki octu,
- 2 łyżeczki soli,
- po łyżeczce; curry, ostrej papryki, pieprzu, kurkumy.

Warzywa  oczyszczamy i kroimy w drobnę kostkę, Zasypujemy solą i pozostawiamy na 2 godziny.
Przesypujemy do wysokiego garnka i gotujemy ok 40 min. Po tym czasie blendujemy i doprawiamy pozostałymi składnikami.


I gotujemy ponownie 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Gorące przekładamy do wyparzonych słoiczków i gotowe.




Przepis jest już smakowany i jest fantastyczny, tak że wkrótce zabieram się za powtórkę.
Myślę również o kolejnych sałatkach z cukini ale dopiero zacznę poszukiwania kolejnych przepisów.
Na pewno będzie jeszcze nie raz gotowane leczo.
 
Ponieważ miesiąc sierpień w tym roku stoi pod znakiem imprez w Chabaziewie z dosłownym i przenośnym tego słowa znaczeniu więc biorę się również za niespodzianki.

Jedną z nich jest ser kozi, który właśnie dzisiaj postanowiłam zrobić. Mleczko oczywiście jest od tutejszych kóz.
Przepis podstawowy znajduje się tutaj ; Mój ser koryciński i nie tylko.

Tym razem podzieliłam powstały serek na dwa. Jeden włożyłam bez żadnych dodatków do solanki:

 a drugi, słodki obsypałam ziołami, w ramach eksperymentu.
Mam w swoich '' zbiorach '' przyprawę - 18 ziół Ojca Mateusz - i właśnie tą przyprawą użyłam do tego celu. I teraz sobie leżakuje na kratce a jutro to samo zrobię z drugą stroną.


Oprócz  mleka kupuję jeszcze gotowy kozi ser twarogowy, który wzbogacam różnymi dodatkami.
Pierwszy serek , który skosztowałam i który bardzo mi posmakował był z dodatkim jajka, cebuli i ogórka.
Od tej pory zaczęłam zaopatrywać się w kozi serek i mieszać go z różnymi dodatkami. I tak kolejne wersje to: cebula, jajko ( na tawardo )  i makrela w pomidorach albo cebulka i czosnek.
Oczywiście wszystkie wersje są doprawione śmietaną i solą, pieprzem, papryką i kurkumą.

Kurkuma powtarza się praktycznie we wszystkich moich przepisach od kiedy poznałam jej super zdrowotne właściwości. A to część z nich:
Ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i oczyszczające. Działa przeciwutleniająco, poprawia krążenie i chroni wątrobę. I to przekonało mnie, że nie zawadzi ją używać. A ponieważ lepiej się wchłania w towarzystwie oleju, pieprzu i papryki więc są one również moimi ulubionymi przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz